Bestelstatus x
Uitloggen

028082854

Informatie banden wisselen

De banden van een voertuig moeten altijd overeenkomen met de weersomstandigheden om maximale veiligheid en optimale omgang te kunnen garanderen. (stopafstand, benzine efficiëntie). Om deze reden moeten de banden elke zes maanden gewisseld worden, van winter- naar zomerbanden en vice versa. Vuistregel: winterbanden van O tot P, van oktober tot Pasen.

Het maakt niet uit of u besluit om de banden zelf te wisselen of ze naar een werkplaats te brengen, alle belangrijke informatie over banden wisselen kunt u hier vinden:

Bandenmontage: waar moet ik op letten?

Bandenwissel van een compleet wiel

Een compleet wiel wisselen

© lisafx Istock

Elke automobilist moet regelmatig banden wisselen. De oude band wordt gedemonteerd van de velg en wordt vervangen door een nieuwe band. Dit is echter alleen mogelijk in een werkplaats, omdat hier speciaal werktuig voor nodig is. Onze montageplaatsen gebruiken dit soort werktuig en staan altijd klaar om banden te wisselen. De situatie is anders als u wielen wisselt - iedereen kan dat. Met een krik, een wielsleutel en een momentsleutel kunnen complete wielen snel vervangen worden. De volgende stappen zijn daarbij nodig:

 1. Zet in de eerste versnelling en schakel handrem in.
 2. Draai de wielbouten kruislings los.
 3. Krik het voertuig omhoog.
 4. Verwijder de wielbouten helemaal.
 5. Neem het wiel van de as en leg het onder de auto.
 6. Zet het nieuwe wiel op de as.
 7. Haal het oude wiel weg onder de auto.
 8. Laat het voertuig weer op de grond zakken.
 9. Zet de wielbouten weer kruislings vast.

Als u de nieuwe wielen monteert houdt dan altijd de rolrichting van de band en het correcte draaimoment in uw achterhoofd (gebruik een momentsleutel!). U moet de banden ook verwisselen (bij de volgende wissel monteert u de voorbanden achter en vice versa). Controleer de luchtdruk bij het volgende tankstation en draai de bouten nogmaals strak als dat nodig is. Bandenwissel is klaar!

De toestand van de banden controleren

Een wiel - of bandenwissel kan om verschillende redenen noodzakelijk zijn. Allereerst gebruiken niet alle bestuurders all-seasonbanden en moeten daarom twee keer per jaar hun banden wisselen. Verder moet u nakijken of de banden nog steeds een minimale profieldiepte van 1,6 mm hebben. Als dat niet zo is, kunt u binnen een paar dagen een nieuwe set banden ontvangen via autobandenmarkt.be. Of misschien zijn uw banden wel te oud. Kijk eens naar het 4-cijferige DOT-nummer op de zijkant dat de kalenderweek en - jaar van fabricage aangeeft. Na niet meer dan acht jaar moet een band verwijderd worden, zelfs als het nog een acceptabele profieldiepte heeft - het rubbercomponent is niet voor eeuwig gemaakt.

Bandenwisselkosten

Wat zijn de kosten van een bandenwissel? autobandenmarkt.be en zijn partnershops in heel Europa hebben veel montageplaatsen. Alleen al in Europa hebben wij 40.000 partner werkplaatsen. Een gemiddeld budget voor een band- of wielwissel werd vastgelegd en werd gebaseerd op deze gegevens:

 • Ø kosten voor wielwissel: € 1,50 per wiel
 • Ø kosten voor bandenwissel / bandenmontage: € 12,58 per band

Als u banden wisselt, moet u eraan denken dat de werkplaats u misschien extra kosten in rekening brengt voor het bandenbalanceren of nieuwe ventielen. De exacte prijs moet u opvragen bij uw werkplaats.

Bandenmontage

Ondanks dat wiel - en bandenpakketten gemakkelijk zijn, kiezen veel automobilisten nog steeds ervoor om banden twee keer per jaar in een werkplaats te wisselen, omdat de bandenmontage thuis ondenkbaar is vanwege de noodzakelijke technische instrumenten. Experts hebben niet alleen het juiste gereedschap, maar weten ook wat ze moeten doen met UHP of runflat-banden. Maar zelfs complete banden hebben een bandenwissel nodig na een paar jaar als de banden versleten zijn, of zelfs nog eerder op bandenschade.

Alles over bandenbevestiging

Bij het gebruiken van een bandwisselmachine met montagearm en velghielpers kan een band gedemonteerd worden en later weer op de velg gezet worden. Hier zijn enkele noodzakelijke stappen:

Bandenmontage met machine

 • Ventiel losdraaien
 • Band laten leeglopen
 • De hielbundel indrukken
 • De velg centraal op de machine plaatsen
 • De wielgewichten demonteren
 • De montagearm aanpassen op de velgmaat
 • De hielbundel omhoog draaien.
 • Nieuw ventiel invoegen

Bandenmontage op de velg

© Kadmy FOTOLIA

Natuurlijk is het belangrijk dat de nieuwe band is goedgekeurd voor de rim. Dit kan gevonden worden in de voertuigdocumenten. De banden moeten gecontroleerd worden op schade en leeftijd. Daarnaast is een wettelijke minimale profieldiepte vereist van 1,6 mm. Maar eigenlijk moet u al bij 3 mm een nieuwe band kopen, bijvoorbeeld op autobandenmarkt.be. U kun teen van onze servicestations gebruiken voor de bandenmontage en als leveringsadres voor uw bestelling.

Naar boven