Bestelstatus x
Uitloggen

028082854

X
Hulp nodig?
Ons bandenadvies voert u stap voor stap naar uw band
zoeken naar banden
Breedte
Hoogte
Diameter
Reifen Finden
Op autotype
Merk:
Model:
Bouwjaar / Type:
Serie / uitvoering:

Bestel camperbanden en begin ontspannen aan uw reis

Het kiezen van de juiste banden voor uw camper is van cruciaal belang om een optimale grip op de weg te garanderen en zo veilig mogelijk te reizen. Door de verscheidenheid aan campermodellen is ook het bandenaanbod van bekende merkfabrikanten zeer uitgebreid. Hieronder vindt u informatie over de CP-aanduiding, waarom camperbanden niet ouder mogen zijn dan een bepaalde leeftijd en hoe u de juiste banden kunt vinden.

Waar staat CP voor bij banden?

De afkorting CP verwijst naar speciaal vervaardigde campingbanden. Als banden gemarkeerd zijn met een eenvoudige C, zijn het commerciële of vrachtbanden, die vooral worden gebruikt in bestelwagens, familiebusjes en lichte vrachtwagens. Het belangrijkste verschil is dat CP-banden voor campers of caravans een hoger overbelastingsvermogen hebben. Dit voordeel wordt bereikt door een versterkte onderstructuur. Bovendien zijn de banden minder gevoelig voor stoepranden, grindoppervlakken en soortgelijke obstakels op de weg. Bovendien kunnen ze worden opgepompt met een luchtdruk tot 5,5 bar. Dit is een belangrijk aspect als u het maximale uit het laadvermogen van uw voertuig wilt halen. Ein wichtiger Aspekt, wenn Sie die Zuladungsreserve Ihres Fahrzeugs ausschöpfen.
Tip: Houd rekening met de loadindex (LI) voordat u nieuwe camperbanden koopt. Afhankelijk van het model is dit een getal van twee of drie cijfers. Het wordt per band aangegeven:
 • Banden met een LI van 118 kunnen elk met maximaal 1.320 kg worden belast, waardoor een totaalgewicht van maximaal 5.280 kg mogelijk is.
 • Voor klassieke campers tot 3,5 ton (3.500 kg) is een LI van 103 met een draagvermogen per band van 875 kg voldoende.

Zijn CP-banden verplicht voor campers?

C-banden met een aan het voertuig aangepast draagvermogen maken deel uit van de basisuitrusting van veel campers. Dit type band is echter niet verplicht. Toch worden ze sterk aanbevolen als u uit voorzorg op zoek bent naar hogere belastingsreserves. Bovendien hebben hoogwaardige banden voor campers extra beschermde zijwanden en zijdelings geïntegreerde slijtageblokken om de levensduur te verlengen.

Hoe lang gaan camperbanden mee?

De levensduur van uw banden voor campers kan niet worden bepaald door een vast aantal kilometers - ongeacht of het C- of CP-banden zijn. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de levensduur van de banden, die we hieronder zullen tonen.

Loopvlak camperband

Net als bij alle andere banden is het resterende loopvlak een belangrijk criterium om te zien of u nieuwe banden voor uw camper moet kopen. De wettelijke eis is een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Idealiter meet u dit op het middelste loopvlak, aangezien dit gebied het meeste contact heeft met het asfalt.
Behalve profieldieptemeters kunt u ook een 1-euromunt gebruiken met een 3 mm brede rand in de gouden kleur. Of gebruik een muntstuk van 2 euro met een rand van 4 mm in de zilveren kleur. Het type banden voor campers dat u gebruikt, heeft verschillende minimale profieldieptes. Hier zijn de aanbevelingen voor zomer- en winterbanden of vierseizoenenbanden:
 • Voor zomerbanden wordt aanbevolen dat de profieldiepte niet minder dan 3 mm bedraagt.
 • Voor winterbanden en vierseizoenenbanden wordt een profieldiepte van 4 mm aanbevolen.
Opmerking: Het gebruik van de banden tot ze de wettelijke profiellimiet hebben bereikt, kan uw veiligheid op de weg in gevaar brengen.
rv-tyre

Het natuurlijke verouderingsproces

Naast slijtage van het loopvlak als gevolg van het rijden, ondergaan banden van campers een typisch verouderingsproces dat wordt beïnvloed door diverse weersomstandigheden. Dit proces treedt op ongeacht het aantal afgelegde kilometers, ook al gebruikt u uw camper maar één of twee keer per jaar voor vakantiereizen en korte trips.
Typische herkenningspunten zijn onder meer zichtbare scheuren in de flanken, die een reëel gevaar kunnen vormen. Ook een grijzige verkleuring is een indicatie dat de banden van uw camper verouderd zijn. Aanwijzingen dat het hoog tijd is voor nieuwe banden.

Hoe bepaal ik de leeftijd van mijn camperbanden?

U kunt de leeftijd van de banden van uw camper bepalen aan de hand van het DOT-nummer. Dit is een viercijferig nummer dat in de looprichting op de zijwand van de banden is gegraveerd. De eerste twee cijfers staan voor de maand, de laatste twee voor het jaar van fabricage. U kunt deze informatie gebruiken om de exacte leeftijd van de banden te bepalen.

Hoe oud mag een band zijn om door de APK te komen?

Het is verrassend dat er geen wettelijke voorschriften zijn voor de leeftijd van banden. Dit geldt zowel voor auto's als voor campers, hoewel de belasting van de banden per afgelegde kilometer bij de laatste aanzienlijk hoger is. Als de kilometerstand laag is en de banden in goede staat verkeren, kunnen de APK-keurmeesters banden van campers tot een leeftijd van 10 jaar goedkeuren. Deskundigen raden echter aan om de banden na maximaal 5 tot 6 jaar te vervangen. De reden hiervoor is het hierboven beschreven verouderingsproces, dat zich na verloop van tijd automatisch aftekent bij de rubberverbindingen. Ook al kost het geld, u moet binnen dit tijdsbestek nieuwe camperbanden kopen om de veiligheid van alle passagiers te garanderen.

Vierseizoenenbanden of camperbanden voor zomer en winter?

Als gepassioneerd kampeerder komt u bij het bestellen van nieuwe camperbanden voor de vraag te staan welk type banden u moet kiezen. Of het aan te raden is om vierseizoenenbanden of zomer- en winterbanden te nemen, hangt af van uw gewenste reistijd en de bestemmingen. Hieronder vindt u enkele tips om u te helpen bij uw keuze.

Regels en voorschriften voor vierseizoenenbanden

Of het nu C- of CP-banden zijn: voor beide varianten gelden sinds 2018 nieuwe regels. Voorheen was het verplicht om M+S banden te gebruiken (waarbij de twee letters staan voor modder en sneeuw). Als u op dit moment nieuwe vierseizoenenbanden voor een camper koopt, moeten deze voorzien zijn van het nieuwe sneeuwvloksymbool, vaak ook het Alpine-symbool genoemd. U kunt nog tot 2024 M+S-banden gebruiken die vóór 2018 zijn geproduceerd. Belangrijk: Als u met uw camper naar het buitenland reist, moet u de plaatselijke voorschriften in acht nemen.

De specialisten: zomer- en winterbanden

Als u tot de camperrijders behoort die het hele jaar door reizen, dan zijn zomer- en winterbanden aan te bevelen. Afhankelijk van het seizoen kunt u hun potentieel volledig benutten onder alle soorten wegomstandigheden - ongeacht of het droog of nat is en of de sneeuw onder uw wielen knispert. Neem indien nodig sneeuwkettingen mee als u gaat winterkamperen in alpine gebieden.

Geschikte banden voor populaire campers bestellen

Volgens diverse statistieken is de trend naar campers al enkele jaren aan de gang. De recente Corona-maatregelen hebben verder bijgedragen tot het huidige recordaantal registraties. Vandaag bedraagt het aantal geregistreerde campers alleen al in Nederland meer dan 140.000. Tot de populairste modellen behoren die van Fiat, met de bekende Ducato als basismodel.De ombouw wordt door verschillende bedrijven uitgevoerd. Daarnaast zijn er luxe campers op basis van vrachtwagens, die volledig worden aangepast aan de individuele wensen van de klant en vaak de grens van 7,5 ton overschrijden. Het is duidelijk dat hier vrachtwagenbanden worden gebruikt.Voor nieuwe voertuigen zijn er verschillende velg/banden combinaties vanuit de fabriek beschikbaar. Als u nieuwe banden voor campers nodig hebt wegens slijtage van het loopvlak of ouderdom, moet u het DOT-nummer controleren om de exacte leeftijd van de banden te bepalen. U kunt deze vinden op het kentekenbewijs deel 1 of direct op de banden. De combinatie van cijfers en letters en hun betekenis wordt geïllustreerd in het volgende voorbeeld:

225/65 R16 91 CP 109 Q
 • Breedte van de band:de breedte is 225 mm.
 • Hoogte-breedteverhouding:het getal 65 geeft aan dat de hoogte van de band 65% van de breedte van de band bedraagt.
 • Bandentype: de letter R staat voor radiaalbanden, typisch voor campers.
 • Velgmaat: de twee cijfers volgen direct op de aanduiding van het bandentype. Het is 16 inch..
 • Bandentype: CP staat voor Camping, C voor Cargo of Commercial. Beide zijn mogelijk.
 • Belastingsindex:met een index van 109 mag elke camperband een lading tot 1030 kg dragen. Als u met een camper van 3,5 ton rijdt, is de belastingsreserve navenant groot.
 • Snelheidsindex: Banden met de index Q maken snelheden tot 160 km/u mogelijk.

 • Opmerking: Volg voor campers tot 3,5 ton de richtlijnen die ook voor personenauto's gelden. Voertuigen boven de 3,5 ton mogen 80 km/u rijden op provinciale en snelwegen.Wij raden u aan geschikte C- of CP-banden voor uw camper te kiezen vanwege hun hogere draagvermogen. Zorg ervoor dat de belastingsindex niet lager is dan het toegestane totaalgewicht van het voertuig. Idealiter zou er een belastingsreserve beschikbaar moeten zijn voor meer veiligheid. Wij leveren snel camperbanden in de door u gewenste uitvoering vrij van verzendkosten bij bestellingen van twee of meer banden. Bestel nu!

  Prijzen zijn per band en incl. BTW in België.