Bestelstatus x
Uitloggen

028082854

De auto verzegelen met was

Als het gaat om het wassen van je auto, zijn er veel mogelijkheden tot je beschikking. Behalve de standaard was, zijn er bijkomende behandelingen met hete wax die bijvoorbeeld mogelijk zijn. Voor een lange tijd werd dit gezien als het hoogtepunt van auto-onderhoud. Voorheen was het verzegelen met wax in het bijzonder logisch, omdat de verschillende weersomstandigheden het lak dof maakte en zijn kleur deed verliezen. Vandaag de dag zijn we een stap verder, omdat autofabrikanten een tweede laag bovenop het lak doen voor bescherming.

Een normale autowasbeurt is nog steeds aan te bevelen, maar het hoeft niet persé met hete wax te gebeuren. Een paar uitzonderingen: het voertuig moet, voordat het verkocht wordt, bijvoorbeeld mooi glanzen. De kleuren zien er krachtiger uit. Hete wax zorgt er ook voor dat vuil niet zo snel vastplakt en daarmee de volgende wasbeurt uitstellen. Tijdens de zomer is het verzegelen op deze manier praktisch, omdat het het verwijderen van hars en insectenresidu vergemakkelijkt.

Over het algemeen is het prettiger om het lak te laten behandelen door een expert in plaats van het te behandelen met hete wax als deel van een autowasbeurt. De expert verschoont grondig het oppervlak in verschillende stappen, brengt de verzegeling aan en polijst uiteindelijk de auto. Dit heeft een prijs, maar het gaat dan ook twee jaar mee. In tegenstelling hierbij worden waxdeeltjes gewoon op de auto gespoten en geven slechts een kortdurende bescherming. Als de auto niet voldoende van tevoren gereinigd is, dan zie je bijna niets van het resultaat. In dat geval helpt het alleen maar met het opdrogen omdat waterdruppels er makkelijker afvallen. Dat is ook waarom deze behandeling vaak "glansdrogen" wordt genoemd.

Informatie over autoreiniging naast de standaard schoonmaakroutine:

Is koude wax beter voor het lak?

Autowasserijen bieden een hete wax optie voor het verzegelen van het lak voor een extra prijs. Dit zorgt voor een mooie glans en laat het water goed afdruppelen. Het resultaat is geen watervlekken na de wasbeurt. Het effect duurt alleen niet zo lang. Een week later is de laag er alweer af en bij de volgende wasbeurt moet de dure hete wax er weer op worden aangebracht.

Er is echter een minder dure optie, maar het kost wat werk: verzegelen met een waterafstotende koude wax. Het is te koop bij specialisten voor een paar euro en het wordt op het lak aangebracht met een microvezel doek. Behalve de lage prijs heeft deze methode nog een voordeel in vergelijking met hete wax: het gaat acht wasbeurten mee. Nanoverzegeling is aardig wat duurder, maar gaat wel maanden mee.

Er zijn autowasserijen die speciale natuurlijke wax op het lak spuiten wat niet aan de ruiten plakt en geen glad laagje achterlaten. Overtollige wax wordt er eenvoudig afgespoeld. Als het lak van de auto al dof is (wat vooral bij oudere voertuigen vaak het geval is), wordt echter aangeraden om polijstmiddel te gebruiken in plaats van wax. Hierna zal het lak weer gaan glanzen.

De vloermat schoonmaken

Na het rijden door de gang van een autowasserij glanst het voertuig weer mooi aan de buitenkant, maar de binnenkant vraagt wat extra arbeid. Vloermatten zijn vooral aangetast. Je kunt hier niet gewoon een spons overheen halen. De moeite die nodig is voor het reinigen van een vloermat is afhankelijk van het materiaal. Rubberen matten worden eenvoudig eruit gehaald en schoongeveegd. Met een vloermat van velours of ander materiaal kun je dit niet zo doen. Als je het helemaal wilt bevrijden van vuil, heb je twee keuzes:

  • Hogedrukreiniger
  • Wasmachine

Als je een hogedrukreiniger tot je beschikking hebt tijdens het schoonmaken van je auto, klop dan goed het vloermat en spoel het af met de reiniger aan beide kanten. Shampoo gebruiken is mogelijk, maar niet absoluut noodzakelijk. Het water wordt dan van de mat afgeslagen en dit moet zo goed mogelijk, voordat ze in de achterbak worden geplaatst (op een plastic vel). Thuis kun je ze dan in de zon laten drogen.

Een alternatief voor de hogedrukreiniger is een wasmachine. In de meeste gevallen zijn vloermatten zo flexibel dat ze in een wasmachine kunnen worden geplaatst. Ze zien er weer zo goed als nieuw uit na een wasbeurt op maximaal 40 graden met waspoeder en wasverzachter.

Velgen reinigen; het juiste middel

Het schoonmaken van de velgen moeten deel uitmaken van elke wasbeurt van een auto, vooral omdat het voorkomt dat de remmen verroest raken. Ook belangrijk is dat vieze aluminium velgen er onaantrekkelijk uit laten zien. Behalve roest op de remmen koekt tijdens de winter zout aan op de wielen. Als de hogedrukreiniger niet helemaal het vuil weet te verwijderen, helpt het om een speciale velgenschoonmaakmiddel te gebruiken. Goed gepolijste velgen en chroom velgen moeten niet gereinigd worden met schoonmaakmiddel want dit kan effect hebben op het gevoelige oppervlak.

Toegegeven zijn er huishoudartikelen zoals tandpasta of ovenspray die alternatieven kunnen zijn voor een velgenschoonmaakmiddel, maar dit middel heeft ook roestbescherming wat de wielen beschermt tegen roest. Het wordt er gewoon opgespoten en als het nodig is wordt hardnekkig vuil losgemaakt met een borstel. Goed velgenschoonmaak heeft de eigenschap dat na de behandeling de wielen gewoon met water kunnen worden afgespoeld en vervolgens zien ze er weer splinternieuw uit.

Conclusie

Je kunt een hele wetenschap bouwen rond de onderhoud van een auto en enkele uren per week ervoor zorgen dat een voertuig van binnen en buiten glanst. Dit is echter niet nodig. In het alledaagse leven is een standaard wasbeurt per maand genoeg. Wanneer je het hebt over ernstig vuil, worden vloedmatten en velgen met de hand gereinigd. Wanneer het gaat om het reinigen van de chassis en de motor moet een expert worden ingeschakeld om te voorkomen dat je de elektronische onderdelen beschadigd. Voor lakverzegeling dat enkele weken beschermt tegen vuil en vlekken, kun je beter koude wax gebruiken dan hete wax. Met deze tips zul je meer halen uit je volgende autoreiniging.