Bestelstatus x
Uitloggen

028082854

Interieurverzorging

De meeste autorijders gaan om de zoveel weken naar de autowasserij, maken de vloerbedekking schoon en verwijderen het meeste vuil met de stofzuiger waar je een muntje in doet. Klaar! Maar de auto is niet echt schoon. Vlekken en stof kunnen alleen worden verwijderd met een grondige interieurschoonmaak. Vooral na een winter moet je een grondige schoonmaak doen: een lenteschoonmaak voor je auto. Hiervoor heb je wat spullen nodig en wat tijd, maar de investering is het waard. De volgende plekken van de auto moeten vooral worden schoongemaakt:

Innenreinigung

  1. Maak de ruiten schoon
  2. Dashboard en deurhendels
  3. Maak de achterbak schoon

In het ideale geval heb je genoeg ruimte in je garage om schoon te maken en een stopcontact voor een stofzuiger. Gebruik eerst de stofzuiger voor het interieur en de achterbak. Je kunt ook een stofzuiger gebruiken bij een benzinestation of een autowasserij, die je meestal enkele minuten kunt gebruiken voor 50 cent. Je kunt ook je vloerbedekking uitkloppen tegen iets hards om het vuil eruit te krijgen. Als dat niet genoeg is kun je ze ook in de wasmachine doen. Tijdens het stofzuigen moet je niet de ruimtes tussen de zetels en de zetels zelf vergeten. Hier zitten meestal kruimels en voedselrestjes. We gebruiken namelijk niet alleen de auto voor alleen rijden.

Basisinformatie voor het reinigen van het interieur

Welk deel van je auto ook schoonmaakt, je moet het altijd vermijden om sterk chemische middeltjes te gebruiken. Schoonmaakmiddelen met alcohol of chloor kan een bijtend effect hebben op het lak en het materiaal, wat zorgt voor lelijke verkleuringen. In plaats daarvan gebruik je zachte schoonmaakmiddelen of speciale producten van een winkel voor auto-onderdelen. Warm water is vaak genoeg, met misschien een klein beetje schoonmaakmiddel; of vochtige of droge microvezel doekjes. Dit is goed voor het schoonmaken van de ruiten en de microvezel doekjes laten ook geen vegen achter. Vergeet ook niet de koplampen.

Als je het niet vertrouwd, kun je het schoonmaken ook overlaten aan een expert; in het bijzonder als de auto lederen zetels heeft. De meeste autowasserijen bieden niet alleen een reiniging van het exterieur, maar ook het interieur. Dit is in het bijzonder aanbevolen als je in je auto rookt. Een ozonbehandeling kan helpen tegen geurtjes-veroorzakende bacteriën, maar het is niet altijd effectief. Andere geuren kunnen worden bestreden door een kom met azijn en water in de auto te zetten voor een nacht.

Ruiten schoonmaken

Ruiten schoonmaken is gemakkelijker en minder ingewikkeld dan het schoonmaken van de zetels. Hiervoor is het meestal genoeg om met een microvezel doek en schoonmaakmiddel voor ramen te gebruiken. Eerst gebruik je een spray om de ruiten met water nat te maken. Dit zorgt ervoor dat deeltjes zoals zand verwijderd worden omdat die anders schade kunnen brengen op het raam tijdens het boenen. Verwijder vlekken van insecten met water en een speciale insectenspons.

Na het bevochtigen met schoonmaakmiddel, veeg je de ruiten schoon met een droog doek (niet met een krant!). Dit voorkomt vegen die zichtbaarheid kunnen verhinderen in een lage zon of felle koplampen. Als je achterruit een ontdooier heeft, veeg dan met de lengte mee.

Het is een goed idee om de zijramen een stukje open te laten zodat je de bovenste randen ook kunt schoonmaken. Wanneer je de buitenkant schoon hebt gemaakt, maak je de binnenkant van de ruiten schoon. Het schoonmaken van het voorruit is lastig omdat het zo plat is. Het is het gemakkelijkst om het vanaf de passagiersstoel te doen.

Als je niet genoeg tijd hebt om grondig de ramen schoon te maken, gebruik dan je wachttijd wanneer je je tank vult om in ieder geval de buitenkant wat schoon te maken. Bij een benzinepomp is er meestal een emmer met (min of meer schoon) water en een schoonmaakapparaat voor ruiten/ Dit heeft een spons aan de zijkant die je als eerste gebruikt, dan veeg je het raam schoon met het rubberen deel van boven naar beneden. Je kunt de rest van het water wegvegen met een papieren doek.

Putzlappen

Dashboard

Geleidelijk aan verzamelt zich stof op de dashboard en andere stukjes van het kunststoffen interieur. Niet een mooi gezicht. Vaak is warm water genoeg om de dashboard schoon te krijgen. Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen, omdat ze kunststof kunnen beschadigen. Voor zwaar vuil, voeg dan (een beetje) afwasmiddel toe in het water. Je kunt speciale sprays voor je dashboard kopen voor zowel gladde als ruwe oppervlakken. Wees voorzichtig met het stuur. Een schoonmaakmiddel kan schade toebrengen aan de rand dat opent naar de airbag.

In ieder geval gebruik je een pluisvrije microvezel doek en zorg je ervoor dat het vochtig is maar niet drijfnat. Spoel het regelmatig uit. Wees voorzichtig dat je de elektronische delen en knoppen niet in aanraking laat komen met vocht. Het is hier beter om een droge doek en een kwast te gebruiken voor de moeilijk te bereiken plekken zoals de ventilaties. Zoals de dashboard en de ventilatie kunnen andere plastic onderdelen zoals de handschoenenbak en de asbak op dezelfde manier worden gereinigd.

Reinigen van de achterbak en kickstrips

In veel auto's is vooral de achterbak aangetast. Dit is waar dingen worden vervoerd en vaak kunnen deze vies zijn. Het is ook vaak de favoriete plek van een hond om te verblijven tijdens een rit. Dit is dus onderdeel van je autoreiniging. Als je geen achterbak hebt die je gemakkelijk kunt leegruimen, gebruik je gewoon een stofzuiger of een stoffer op het vloerkleed. Af en toe kijk je in het deel dat de reserveband vasthoudt (als je die hebt). Hier kan zich ook stof ophopen. Hardnekkig vuil kan worden verwijderd met zeepwater.

De kickstrips kunnen ook erg vies worden na genoeg in en uitstappen. Reinig ze eerst met warm water en een microvezel doek. Als het vuil er niet helemaal uitkomt, meng dan een klein beetje zeep in het water en doe het opnieuw.

Schoonmaken met een microvezel doek

Plezier tijdens rijden

Je krijgt de beste resultaten van het reinigen van je interieur door een pluisvrij microvezel doek te gebruiken. Dit is goed voor ruiten, kunststof onderdelen, het waxen van het lak of watervlekken verwijderen. Wat voor glad oppervlak je ook moet reinigen: dit product helpt. Het zorgt niet alleen voor pluisvrij schoonmaken, maar voorkomt ook strepen, wat heel belangrijk is bij het schoonmaken van ruiten. Je kunt ook een microvezel doek gebruiken voor het reinigen van de stoelbekleding en voor het drogen van de schoongemaakte oppervlakken van de zetel. Na het reinigen met het microvezel doek moet je deze wassen in de wasmachine, maar je hoeft geen wasverzachter te gebruiken omdat het een negatief effect heeft op de schoonmaakkracht van het doek.

Conclusie

Als je een schone auto wilt, moet je er veel werk voor overhebben, maar dit kan ook aan een expert worden overgelaten. Om geld te besparen helpt het echter om het interieur zelf schoon te maken. Met de juiste spullen en wat geduld worden de resultaten goed zichtbaar, en je volgende rit in een pas gereinigde auto zal er dubbel zo leuk op worden.