Bestelstatus x
Uitloggen

028082854

Wat moet ik doen als de accu van mijn auto verzwakt?

De meeste mensen zullen het moeilijk vinden om na te gaan of hun accu daadwerkelijk versleten is of gewoon leeg. Je kunt gemakkelijk de gevolgen voelen, die vrij intens zijn, omdat zonder een functionele accu, een auto niet start, en als je een belangrijke afspraak hebt om naartoe te gaan kan dat behoorlijk vervelend zijn. Een versleten accu moet worden vervangen met een nieuwe. Als de voltage van een accu tussen de 9-12 volt is, is het alleen maar ontladen en niet onherroepelijk beschadigd. Een stresstest voor de hoeveelheid stroom kan in de meeste gevallen alleen worden gedaan door een specialist op het gebied van accu's of bij een monteur.

Een accu repareren

De trend leunt steeds meer van lage onderhoud naar onderhoudsvrije accu's. Er zijn echter een paar situaties waarbij je een accu kunt repareren. Met een onderhoudsvrije accu is er niet veel kans om het te repareren vanwege het gebrek aan een hervulbuis voor gedestilleerd water. Maar je kunt de bovenkant openen van een lage onderhoud accu en het niveau minstens een keer per jaar controleren (met veiligheidsbril). Dan kun je het vochtniveau bijhouden en aanpassen om ervoor te zorgen dat de loden platen volledig in het water zitten, zodat je accu niet uitdroogt. Je kunt een knipperend accu lampje verhelpen met nieuwe carbon staven voor de controller module van de accu. Je kunt de onderdelen voor rond de 30 euro kopen.

Alternatieven voor het repareren van een defecte accu:

Reanimeren

Als de auto langzaam op gang komt, dan is het bijna zeker weten tijd om de accu te herladen. Hiervoor moet je een officiële oplader aanschaffen en aan de accu koppelen om deze op te laden. Als niets anders helpt, kun je ook een speciaal apparaat proberen dat een megapuls heet. Dit is getest door TU Vienna en het bleek dat alle oude accu's die werden getest hun capaciteit terugkregen na een behandeling met de Megapuls, zelfs als de accu's kleine en grote schades hadden. Om de schadelijke lood sulfiet kristallen in de accu te vernietigen, geeft het apparaat een stroom van hoge frequentie door de accu om deze te reanimeren.

Jumpstarten

Tijdens het leven van een auto heeft vrijwel elke autorijder een keer hun accu moeten jumpstarten om het op gang te krijgen. Tijdens koude temperaturen in de winter moet de accu erg hard werken en op die manier wordt het risico groter dat de auto niet zal starten. Het naar behoren jumpstarten van een accu is niet moeilijk:

Autobatterie reparieren

 1. De auto met de defecte accu is het ontvangende voertuig. De auto met de goede accu is het opladende voertuig. Beide voertuigen moeten werken op de zelfde voltage; gewoonlijk 12 V.
 2. De motor op het opladende voertuig staat af en energieverbruikende onderdelen zoals airconditioning etc zijn ook uitgeschakeld op beide voertuigen.
 3. Een uiteinde van de rode kabel is verbonden met de positieve pool op de ontvanger, dan wordt het andere uiteinde gekoppeld op de positieve pool van het opladende voertuig.
 4. De zwarte kabel wordt gekoppeld op de negatieve pool van het opladende voertuig en de andere kant op een lege plek op het motorblok van ontvangende voertuig.
 5. De motor van het opladende voertuig wordt gestart, en dan kan het ontvangende voertuig kort proberen de motor te starten. Als het start kan het simpelweg blijven draaien. Als het niet start probeer je het nogmaals.
 6. Na succesvol op gang brengen van de auto, koppel je eerst de negatieve zwarte kabel los en dan de positieve rode kabel.

Ontkoppelen

Als je voertuig traag op gang komt of helemaal niet start tijdens de winter, is het tijd om de accu te vervangen. Om dat te doen, moet je eerst de oude accu verwijderen, maar met onze tips kan iedereen dat. Dit is een van de eenvoudigste klusjes die je makkelijk zelf kan doen zonder een garage te bezoeken voor onnodige expertise. Je kunt dat geld beter investeren in een nieuwe accu van goede kwaliteit, zodat je auto goed bestand is tegen koude temperaturen. Als de accu zo zwak is dat de auto helemaal niet start, moet je de accu ontkoppelen en dan volledig opladen. Als dat niet lukt, dan vervang je het met een andere. Dan komt het neer op het volgen van de volgende stappen om de klus voor elkaar te krijgen. Die zijn erg belangrijk:

 • Als je autostereo alleen kan worden geactiveerd door een code in te voeren, zorg er dan voor dat je die code kent, anders kun je het niet meer hierna aan de praat krijgen.
 • Er is een juiste volgorde voor het ontkoppelen van een accu. Eerst ontkoppel je de kabel van de negatieve pool en wees voorzichtig dat je het niet de pool laat raken na het loskoppelen. Dan verwijder je de kabel van de positieve pool op dezelfde manier.
 • Na het verwijderen van de kabels kan de accuhouder worden geopend en de accu eruit worden gehaald.
 • Je moet misschien de radio her programmeren na het vervangen van de accu.

Vervangen

De vele apparaten in modern auto's die elektriciteit gebruiken, vragen veel van de accu. Tijdens koude seizoenen zullen veel accu's simpelweg uitgaan. Op zijn laatst is dit het moment om de accu te laten vervangen of dit zelf te doen, maar je hoeft ook niet naar een expert of een monteur. Als je een paar belangrijke richtlijnen volgt, is het vervangen van een accu helemaal geen probleem. Met de volgende stap-voor-stap instructies kun je snel zelf een accu vervangen.

Reparieren von Autobatterie

 1. Voordat je begint, zorg ervoor dat je motor en alle energieverbruikende dingen zoals de ontsteker helemaal uitstaan! Het is belangrijk dat vooral de radio, autocomputer en navigatiesystemen ook uitstaan, anders zullen al je instellingen verloren gaan wanneer je de stroomtoevoer afsluit.
 2. Open nu de klep en maak de kabel los van de negatieve pool met een naar behoren aangepaste schroef of moersleutel als dat beter werkt. Verwijder dan de kabel en leg het op een veilige plek zodat het niet de accu kan raken, want dat kan vonken en kortsluiting veroorzaken.
 3. Nu kun je de kabel losmaken en verwijderen van de positieve pool. Ook hier moet je erg voorzichtig zijn dat de kabel niet meer in aanraking komt met de accu of de negatieve pool.
 4. Met een passende schroevendraaier, moersleutel of iets anders, verwijder je de schroeven die de accu in de houder vastzetten. Daarna kun je de oude accu eruit halen. Je plaatst dan de nieuwe accu in de houder en zet het goed naar behoren vast.
 5. Verbind nu beide kabels, in een tegengestelde volgorde dit keer. Verbind eerst de positieve pool en dan de negatieve. Bescherm ook goed beide polen met hiervoor bedoelde vet of spray. Dit beschermt het tegen roest en oxidatie.

Short circuit

Een kortsluiting in de accu is niet alleen gevaarlijk voor de batterij, maar ook voor alle andere elektronica aan boord, omdat in een korte tijd, de plotseling verhoogde voltage door alle apparaten heen schiet en veel schade kan aanrichten. Om kortsluiting te voorkomen moet je altijd vermijden dat je de kabels met elkaar verwisseld of verward. Laat het nooit toe dat positief met negatief in aanraking komt. Zelfs als de polen een verschillende afmeting hebben, kun je desondanks beide kabels tegelijk ermee in aanraking laten komen en zo kortsluiting veroorzaken. Wanneer je een nieuwe accu vastkoppelt, wees dan altijd voorzichtig en lees zorgvuldig de instructies door voor je aan de slag gaat.