Bestelstatus x
Uitloggen

028082854

Moet ik winterbanden kopen?

Moet ik winterbanden kopen?

Niemand geeft graag meer uit dan nodig en dus is het normaal dat u zich afvraagt of het het waard is om afzonderlijke sets winter- en zomerbanden te kopen.Of u zich winterbanden dient aan te schaffen, wordt echter bepaald door verschillende factoren en sommige daarvan hebt u niet in de hand. Zo is er bijvoorbeeld de plaats: in welk land en op welk terrein rijdt u met uw voertuig? In sommige Europese landen zijn winterbanden verplicht. In andere worden ze aanbevolen. En in nog andere, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, gebruikt het merendeel van de bestuurders het hele jaar door zomer- of 4 seizoenenbanden.


Als u uw voertuig gebruikt waar winterbanden niet verplicht zijn, kunt u de pro's en contra's van de aanschaf ervan af te wegen.

Pro's

• Winterbanden zorgen voor een optimaal rijgedrag bij koude temperaturen (minder dan +7 °C).

• Ze bieden de beste grip op sneeuw en smeltende sneeuw.

• Hun remprestaties op een koud wegdek zijn beter dan die van zomer- of 4 seizoenenbanden. Een auto die 50 km/h rijdt, heeft op sneeuw 62 meter nodig om te stoppen met zomerbanden, 42 meter met 4 seizoenenbanden en slechts 31 meter met winterbanden.

• Door het hogere gehalte natuurrubber blijven ze flexibel bij koud weer, terwijl zomerbanden speciaal ontwikkeld zijn voor zachtere temperaturen.

• Ze garanderen uw mobiliteit als u op een afgelegen plek woont in een omgeving waar sneeuw en ijs vaak voorkomen in het koude seizoen.

• Als u bergop en bergaf rijdt, hebt u zeker baat bij de extra grip van winterbanden op sneeuw en ijs.Contra's

• Winterbanden kunnen niet het hele jaar door worden gebruikt. Bij temperaturen boven +7 °C presteren ze minder goed en door de speciale compound verslijten ze dan ook sneller.

•Afzonderlijke sets winter- en zomerbanden gebruiken (inclusief reservebanden) kan duur zijn. Er zijn niet alleen de kosten van de verschillende banden, maar mogelijk ook van afzonderlijke sets wielen, omdat die tijd besparen en de verwisseling vergemakkelijken. Verder zijn er eventuele opslagkosten, als u de banden niet zelf kunt bewaren, en de garagekosten voor de halfjaarlijkse verwisseling.

• Sommige verzekeraars beschouwen het aanbrengen van winterbanden als een aanpassing en berekenen daarvoor een hogere premie. Raadpleeg daarom uw verzekeraar voordat u uw banden vervangt.

Als u uw voertuig gebruikt op een plaats waar winterbanden verplicht zijn, hebt u natuurlijk geen keuze. Als winterbanden aanbevolen worden, is het nuttig om de kosten af te wegen tegenover de voordelen van de betere grip en het veiligere rijgedrag in de omstandigheden waarin u gaat rijden.

In landen waar winterbanden niet verplicht zijn, wordt de beslissing vaak genomen op basis van de persoonlijke levensstijl en de omgeving waar men rijdt. In Schotland bijvoorbeeld, waar het vaak koud is en vriest, merkt men recent een stijging van bestuurders die winterbanden kopen.

Onze aanbevolen banden voor optimale performance bij natheid en sneeuw.

Door op één van de banden te klikken, kunt u de afmetingen kiezen die bij uw voertuig passen.