Bestelstatus x
Uitloggen

028082854

Marterbescherming

Elk jaar in Duitsland zijn er honderdduizenden gevallen van autoschade veroorzaakt door marterbeten. De boosdoener is de steenmarter, die niet schuw is in de nabijheid van mensen. Het gebruikt de machineruimte als beschutting. Het kan zich hier verbergen van andere dieren, maar ook voedsel verbergen. Als je regelmatig reist en je auto op verschillende plekken de nacht laat doorbrengen loop je het meeste risico. De reden is dat marters erg territoriaal zijn en je auto als hun gebied claimen. Marterbeten is natuurlijk gedrag, veel voorkomend tijdens het paringsseizoen.

Je hoeft natuurlijk niet gewoon deze marterbeten te accepteren, want ze kunnen niet alleen dure schade veroorzaken maar ook ongelukken. Als de as, verkoelingsslangen of kabels kunnen worden aangetast, kan een voertuig oververhit raken en niet meer worden bediend. Hoewel versleping gratis is voor leden van een autoclub, dekt de verzekering maar zelden de daadwerkelijke schade. Nadat marters schade hebben aangericht of op een andere manier blijk geven dat ze aanwezig zijn geweest, moet direct de motor worden schoongemaakt. Wat nog beter is is om te leren over marterbescherming voordat het te laat is.

Een effectieve maar vervelende methode als bescherming tegen marters is om goed passende kunststof slangen te gebruiken waar kabels in zitten. Kabels verbonden aan de katalysator moeten gemaakt zijn van aluminium die hittebestendig zijn. Eenvoudiger is om gaas onder de motor aan te brengen of stekels in de machineruimte. Nog effectiever is een ultrasoon apparaat met een hoge voltage.

Ultrasoon geluid

Ultrageluid is een effectieve methode tegen marters. Deze apparaten produceren een geluid met zo'n hoge frequentie dat het niet hoorbaar is voor mensen, maar dieren afschrikt. Voor een effectieve ultrageluid methode, is het goed om te kijken naar een geluidsniveau van minimaal 100dB(C) en frequentiemodulatie, anders zal het geen marters afschrikken en zullen ze nog steeds je voertuig gebruiken als onderdak. Goede apparaten kosten rond de 100 euro. Met dit soort uitgaven is het belangrijk om te beseffen dat goedkopere versies niet het geld waard zijn. Montage kan dusdanig worden gedaan dat het geproduceerde geluid kan worden weerkaatst binnen de oppervlakten onder de klep. Frequentiemodulatie zorgt ervoor dat de toon steeds verandert, zodat de marters niet simpelweg kunnen wennen aan het geluid. In het ideale geval gebruik je een combinatie van ultrageluiden en de hoge voltage methode.

Motorraum