Bestelstatus x
Uitloggen

028082854

Banden wisselen: het meten van de profieldiepte eenvoudig uitgelegd

Banden wisselen: het meten van de profieldiepte eenvoudig uitgelegd

De dagen worden weer langer en de temperaturen gaan omhoog. Hoogste tijd weer om zomerbanden onder uw auto te laten zetten.

Om te bepalen of u nieuwe zomerbanden nodig heeft, moet u eerst controleren of uw bestaande banden nog de wettelijk voorgeschreven minimum profieldiepte hebben. Banden met te weinig profiel bieden niet voldoende grip op het wegdek en zijn daardoor een gevaar in het verkeer. Controleer de profieldiepte dan ook regelmatig, niet alleen bij de wisseling van de jaargetijden.

Juist bij een natte ondergrond is de remweg met te weinig profiel beduidend langer!


De juiste waarden voor de profieldiepte

Banden hebben af fabriek een profiel met een diepte van ongeveer 8-9 mm. Het voorgeschreven minimum profiel bedraagt 1,6 mm. Voor zomerbanden adviseren wij voor uw eigen veiligheid een resterend profiel van minstens 3 mm. Al vanaf een profieldiepte van 4 mm neemt de grip van de band op het wegdek - vooral bij regen - duidelijk af.

Hoe meet u de profieldiepte correct?

  • Sommige banden hebben een ingebouwde weergave van de slijtage, de zogenoemde Tread-Wear-Indicator (TWI). Bekijk de staafjes in de groeven van het loopvlak die over de hele band lopen. Mochten deze staafjes en het profiel van de band op één niveau liggen, dan is de band versleten en wordt het hoogste tijd om hem te vervangen. Met behulp van de staafjes kan echter alleen de wettelijke minimum profieldiepte worden vastgesteld. In dit geval is de geadviseerde diepte van 3 mm al verstreken. Gebruik daarom liever een nauwkeurige meetmethode.
  • Er bestaan verschillende meters voor de profieldiepte waarmee u een exact meetresultaat kunt bereiken. Dit kan bijvoorbeeld een gelamineerde kaart zijn met gekleurde markeringen of een schuifmaat. U kunt deze gewoon in de groef van het profiel plaatsen om accuraat af te lezen, hoe diep het profiel van uw banden nog is.
  • De truc met het muntje: om snel tussendoor te meten, kunt u ook een munt van één euro tussen de blokken van het profiel schuiven. Als de gouden rand van de munt compleet verdwijnt, is de minimum profieldiepte nog niet bereikt.
  • Mocht u bij het aflezen van de profieldiepte niet zeker zijn, vraag dan uw bandenspecialist om raad.

Is uw profieldiepte niet meer voldoende? Ons advies om te zorgen dat u ook bij regen veilig onderweg bent:

Klik op een band om meer informatie over het product te krijgen en de juiste bandenmaat voor uw auto te vinden.