Bestelstatus x
Uitloggen

028082854

Veelgestelde vragen

Welke criterien beoordeelt het EU-bandenetiket?

Het EU-bandenetiket omvat drie bestanddelen:

- Rolweerstand (brandstofefficiëntie):
Het symbool van de brandstofpomp staat voor de rolweerstand van een band. Hoe lager deze is, hoe minder energie hij nodig heeft en hoe lager het brandstofverbruik is. Deze indicator geeft de consument dus informatie over zowel de energie-efficiëntie van een band als de milieuvriendelijkheid ervan in de vorm van een lagere CO2-uitstoot.
De classificatie heeft de klassen "A" tot "E", waarbij A staat voor de laagste rolweerstand en E voor de hoogste.
- Grip op nat wegdek
Dit symbool geeft de grip van een band op nat wegdek aan.

Grip op nat wegdek is een belangrijke factor als het gaat om de veiligheidsprestaties van een band. De invloed van grip op nat wegdek op de verkeersveiligheid is enorm, want banden met een zeer goede grip op nat wegdek verkorten de remweg in hoge mate. Hoe korter de remafstand, hoe beter de klasse.

De bandenlabelklassen zijn onderverdeeld in de klassen "A" tot "E". De klasse-indeling voor grip op nat wegdek heeft betrekking op de remafstand in vergelijking met een referentieband. Banden van klasse A hebben een veel kortere remweg dan banden van klasse E, wat in noodgevallen levens kan redden.

-Geluidsemissie
Het luidsprekersymbool staat voor het geluid dat een band produceert als hij over de weg rolt. Dit geluid wordt gemeten in decibel (dB). Het door de banden geproduceerde geluid beïnvloedt het algemene geluidsniveau van het voertuig. Het beïnvloedt niet alleen het rijcomfort, maar ook het geluidsniveau van de omgeving. Hoe meer zwarte golven, hoe luider de band.

Het rolgeluid van een band (van A, B, C) is gewoon het geluid die de band bereikt tijdens het rijden. Het EU-bandenlabel geeft het niveau van het afrolgeluid in decibels aan. Naast de informatie die het EU-bandenlabel verschaft, moet bij de aankoop van een band ook rekening worden gehouden met andere factoren, zoals de levensduur en de kwaliteit van de band.

Banden voor zware sneeuwomstandigheden hebben het symbool "3 Pieken en Sneeuw" of "Alpine" op de zijwand. Noordse winterbanden voor gebruik op ijzig wegdek hebben een nieuw symbool dat een stalagmiet van ijs voorstelt.