Bestelstatus x
Uitloggen

028082854

Veelgestelde vragen

Welke andere beoordelingscriterien bestaan er naast het EU-bandenetiket?

Het EU-Bandenlabel informeert de consument over drie belangrijke criteria van een band: rolweerstand, grip op nat wegdek en geluidsemissies.

Banden voor zware sneeuwomstandigheden hebben het symbool "3 Pieken en Sneeuw" of "Alpine" op de zijwand. Noordse winterbanden voor gebruik op ijzig wegdek hebben een nieuw symbool dat een stalagmiet van ijs voorstelt.

Maar ook andere belangrijke eigenschappen zijn van belang voor de veiligheid en moeten in aanmerking worden genomen bij de keuze van nieuwe banden, zoals aquaplaning-eigenschappen, grip op de weg, levensduur en duurzaamheid, stuurprecisie, kilometrage, remeigenschappen op droog en nat wegdek, en prestaties onder winterse omstandigheden.

De fabrikanten wijzen erop dat het EU-Bandenlabel niet mag worden beschouwd als een vervanging voor verdere, meer diepgaande informatie die kan worden verkregen uit wetenschappelijke bronnen zoals bandentests en -tijdschriften. Het bandenetiket kan soms slechts een beperkt beeld geven van de prestaties van een band, met name wat winterbanden betreft, aangezien de prestaties onder winterse omstandigheden niet op het etiket worden vermeld. Bandentests die door automobieljournalisten worden uitgevoerd, blijven een van de belangrijkste en meest betekenisvolle bronnen van informatie over de prestaties van een band voor de eindgebruiker, aangezien daarbij vaak tot 11 andere veiligheidsgerelateerde eigenschappen van de band worden getest, in vergelijking met de drie die op het bandenetiket staan.

Op www.autobandentest.com vindt u een groot internationaal en onafhankelijk consumentenplatform voor de evaluatie van banden, waar gewone bestuurders hun banden onder normale rijomstandigheden hebben getest en hun beoordeling hebben gegeven.