Multifunctionele band voor verschillende omstandigheden
Door de nieuwe technologie en speciale rubbercompound zijn de banden beter bestand tegen slijtage en zorgen voor een lager brandstofverbruik. Door het toevoegen van inkepingen worden het rijcomfort, de remprestaties en het rijgedrag verbeterd.
Kenmerken
Bandenprofielen
Verbeterde semi-lip om ongelijkmatige slijtage te voorkomen Verbeterde semi-lip om ongelijkmatige slijtage te voorkomen. Het voorkomen van ongelijkmatige slijtage verlengt de levensduur.
De plaatsing van de snijgroeven verlengen de levensduur De plaatsing van de snijgroeven is geoptimaliseerd voor een betere verdeling van de belasting over het gehele loopvlak en om de band tegen een ongelijkmatige drukverdeling en onregelmatige slijtage te beschermen.
Geluidsarm snijgroefontwerp De rand van de band met honderden snijgroeven minimaliseert het rolgeluid.
Innovatief loopvlakontwerp met diepere inkepingen Het innovatieve loopvlakontwerp helpt ongelijkmatige slijtage te voorkomen en de algehele prestaties te verbeteren. (handling/tractie/brandstofverbruik/slijtage)
Meervoudige groefvorm De toepassing van een meervoudige groefvorm zorgt voor een uitstekende tractie gebaseerd op de originele levensduur van het loopvlak.
Gewijzigde hielstructuur De gewijzigde hielstructuur verbetert de stijfheid en regeneratie.
Premiumdesign Het premiumdesign valt op door de nieuwe symbolen.
Bandenstructuur
Gordelstructuur Minimale vervorming van de band voor een lager brandstofverbruik.
Carcass structure Minimale vervorming van de band als gevolg van schokken of hoge belasting, voor een langere levensduur.
Verbeterde hiel Aangepast hielgedeelte voor een langere levensduur en vernieuwbaarheid.
In de verordening inzake de etikettering van banden is bepaald welke informatie over de brandstofefficiëntie, de grip op nat wegdek en het rolgeluid van banden moet worden verstrekt. Bovendien wordt verwezen naar de wintereigenschappen van het product.
De EU-verordening 1222/2009, die sinds 1 november 2012 van kracht is, is herzien en zal vanaf 1 mei 2021 worden vervangen door de EU-verordening 2020/740; vanaf dan gelden er nieuwe eisen. De classificatieklassen voor brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en rolgeluidemissies zijn gewijzigd en de lay-out van het EU-label is aangepast. De in de EU-databank opgeslagen productgegevensbladen van de fabrikant kunnen worden gedownload via een in het etiket geïntegreerde QR-code. Informatie over grip op sneeuw en ijs is ook nieuw opgenomen voor banden die aan deze criteria voldoen.
De volgende banden zijn vrijgesteld van de verordening: - banden die uitsluitend zijn ontworpen voor montage op voertuigen die voor het eerst zijn geregistreerd vóór 1 oktober 1990 – vernieuwde banden (tot een overeenkomstige verlenging van EU VO 2020/740 heeft plaatsgevonden) - professionele off-roadbanden - racebanden - banden met extra voorzieningen om de tractie te verbeteren, bv. spijkerbanden - T-type noodbanden - banden met een toegestane snelheid van minder dan 80 km/h - banden voor velgen met een nominale diameter ≤ 254 mm of ≥ 635 mm
De criteria en evaluatieklassen in een oogopslag
brandstofefficiëntie
Het brandstofverbruik is afhankelijk van de rolweerstand van de banden, het voertuig zelf, de rijomstandigheden en de rijstijl van de bestuurder. De gemeten rolweerstand (rolweerstandscoëfficiënt) van de band wordt onderverdeeld in de klassen A (hoogste efficiëntie) tot E (laagste efficiëntie).
Als een voertuig volledig is uitgerust met klasse A-banden, is een verbruiksvermindering tot 7,5%* mogelijk in vergelijking met klasse E-banden. In het geval van bedrijfsvoertuigen kan dit zelfs nog hoger zijn. (Bron: Effectbeoordeling van de Europese Commissie * indien gemeten volgens de testmethoden van Verordening (EU) 2020/740)
Let op: Het brandstofverbruik hangt voor een groot deel af van uw eigen rijstijl en kan aanzienlijk worden verminderd door op een milieuvriendelijke manier te rijden. De bandenspanning moet regelmatig worden gecontroleerd om de brandstofefficiëntie te verbeteren.
Grip op nat wegdek
De grip op nat wegdek is onderverdeeld in de klassen A (kortste remweg) - E (langste remweg).
Als een auto is uitgerust met klasse A-banden, kan in vergelijking met klasse E-banden de remafstand tot 18 m korter zijn bij het remmen vanaf 80 km/h (op een wegdek met gemiddelde grip).* *Bron: wdk Economische Vereniging van de Duitse Rubberindustrie eV
Let op: De verkeersveiligheid hangt voor een groot deel af van uw eigen rijstijl. De remafstanden moeten altijd in acht worden genomen. De bandenspanning moet regelmatig worden gecontroleerd om de grip op nat wegdek te verbeteren.
Extern rolgeluid
Het geluid dat door een band wordt afgegeven, beïnvloedt het totale volume van het voertuig en heeft niet alleen invloed op uw eigen rijcomfort, maar ook op de geluidshinder voor het milieu. In het EU-bandenlabel wordt het rolgeluid van banden onderverdeeld in 3 klassen, van A (laagste rolgeluid) - C (hoogste rolgeluid), gemeten in decibel (dB) en vergeleken met de Europese geluidsemissiegrenswaarden voor het rolgeluid van buitenbanden.
A Het pictogram met de classificatie "A" geeft aan dat het rolgeluid van de band meer dan 3 dB onder de EU-grenswaarde ligt die tot 2016 van kracht is. B De "B"-classificatie betekent dat het rolgeluid van de band tot 3 dB onder of gelijk is aan de EU-grenswaarde die tot 2016 van kracht is. C De classificatie "C" geeft aan dat de gespecificeerde grenswaarde is overschreden.