Blijf veilig en gemakkelijk bij ons bestellen: we leveren zoals gewoonlijk, alleen op sommige plaatsen niet zo snel. Meer lezen.
X
ico 0032 27470233 ico

Zoekt u iets?

Het spijt ons - het adres dat u heeft ingevoerd lijkt niet te bestaan​​.

Terug naar onze homepaginazoeken naar bandenKatalysator: voor schone uitlaatgassen

Je zult er vast wel eens van gehoord hebben; een katalysator. Maar wat is het eigenlijk? De katalysator zit in het uitlaatsysteem van de auto. De katalysator zet schadelijke stoffen die in uitlaatgassen zitten om in stoffen die minder slecht zijn voor het milieu, denk aan koolstofdioxide maar ook stikstof en waterdamp. Een katalysator lijkt, als je hem open zou snijden, op een honinggraat. In al deze gangetjes bevinden zich edelmetalen, zoals platina en rodium, die zorgen voor de chemische reactie waarin de schadelijke stoffen veranderen in uitlaatgassen die je auto verlaten. De einddemper is het einddeel van het uitlaatsysteem en zorgt ervoor dat de uitlaatgassen worden getransporteerd en gekoeld en dempen hiernaast het motorgeluid.

Problemen met de katalysator

Zoals elk auto-onderdeel kan ook een katalysator kapot gaan. Al zal dit niet heel snel gebeuren. Vaak gaat een katalysator niet uit zichzelf kapot door gebreken, maar komt het door externe problemen. Zoals een motor die niet goed is afgesteld, oververhitting van de katalysator doordat er geen volledige verbranding tot stand komt waardoor de brandstof in de uitlaat terechtkomt of omdat er olie of koelvloeistof in het uitlaatsysteem komt. Zo’n kapotte katalysator komt niet door de keuring. Vaak wordt een defect aan de katalysator geconstateerd door een uitlaatgastest. Hiermee wordt er gemeten of er onder andere roetdeeltjes in de uitlaatgassen te vinden zijn. Een katalysator vervangen, is aan de prijs. Meestal kost dit zo’n € 500,-. Een katalysator kan ook verstopt raken. Dit kan gebeuren als je veel korte ritjes maakt waardoor de katalysator nooit helemaal op temperatuur komt. Hierdoor kan koolstofaanslag zich ophopen. Een verstopte katalysator herken je aan een rammelend geluid, hoger brandstofverbruik en aan verkleuring van de katalysator door oververhitting. Om dit alles te voorkomen, kun je je auto daarom het beste goed onderhouden, nooit de verkeerde benzine tanken en regelmatig lange afstanden rijden zodat de motor op temperatuur kan komen. Reinig daarnaast de katalysator regelmatig met een speciale reiniger voor de katalysator – vraag ernaar bij de garage. Dit geeft niet alleen betere uitstootwaarden, het voorkomt ook vervuiling van de katalysator.

Koop een katalysator online

Voor auto-onderdelen, zoals een katalysator, ben je bij autobandenmarkt.be aan het juiste adres. Er is een geruime keuze aan onderdelen te vinden, en dit alles voor een scherpe prijs. Daarnaast heeft de site een regeling getroffen met meer dan 650 montagepartners. Hierbij kan je altijd terecht voor meer informatie en montage. Mocht je nog op zoek zijn naar banden, kun je hier ook meteen een kijkje nemen: er zijn zo’n 100 bandenmerken en ruim 25.000 soorten banden.

Prijzen zijn per band en incl. BTW in België.

autobandenmarkt.be - een aanbieding van Delticom AG 01.04.2020 07:11