Bestelstatus x
Uitloggen

028082854

Veelgestelde vragen

EU-bandenetiket: geluidsemissie

Het luidsprekersymbool staat voor het geluid dat een band produceert als hij over de weg rolt. Dit geluid wordt gemeten in decibel (dB). Het door de banden geproduceerde geluid beïnvloedt het algemene geluidsniveau van het voertuig. Het beïnvloedt niet alleen het rijcomfort, maar ook het geluidsniveau van de omgeving. Hoe meer zwarte golven, hoe luider de band.

Het rolgeluid van een band (van A, B, C) is gewoon de luidheid die de band bereikt tijdens het rijden. Het EU-Bandenlabel geeft het niveau van het rolgeluid in decibels aan. Naast de informatie die het EU-Bandenlabel verschaft, moet bij de aankoop van een band ook rekening worden gehouden met andere factoren, zoals de levensduur en de kwaliteit van de band.

Banden voor zware sneeuwomstandigheden hebben het symbool "3 Pieken en Sneeuw" of "Alpine" op de zijwand. Noordse winterbanden voor gebruik op ijzig wegdek hebben een nieuw symbool dat een stalagmiet van ijs voorstelt.

Deze indeling komt overeen met de standaardgrenswaarde van de EU volgens Richtlijn "2001/43 / EG", die geldig was tot 10/2012 en bijgewerkt vanaf 2020 met wettelijke activering vanaf 2021.