Bestelstatus x
Uitloggen

028082854

Veelgestelde vragen

  1. Wat is het EU-bandenetiket?
  2. Voor welke landen geldt het EU-bandenetiket?
  3. Wie stelt het certificaat voor de banden uit?
  4. Waar wordt de informatie op het etiket voor mijn banden gepubliceerd/aangeduid?
  5. Welke andere beoordelingscriterien bestaan er naast het EU-bandenetiket?
  6. Waar kan ik meer informatie vinden over het EU-Bandenlabel?
  1. Wat is het EU-bandenetiket?

    Vanaf 1 november 2012, met enkele belangrijke updates in 2021, moeten alle banden die te koop worden aangeboden voorzien zijn van een bandenlabel. Dit bandenlabel moet de klasse van de band aangeven volgens de criteria van het EU-bandenlabel met betrekking tot rolweerstand, grip op nat wegdek en geluidsemissies. De EU-Bandenlabelrichtlijn is bindend voor alle EU-lidstaten en geldt voor alle banden van personenauto's, lichte bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens in de klassen C1, C2 en C3.

    Het doel van het EU-Bandenlabel is de EU-consumenten beter te informeren over de veiligheids- en milieueigenschappen van een bepaalde band. Het bandenlabel moet de consumenten actief ondersteunen bij de keuze van nieuwe banden.

  2. Voor welke landen geldt het EU-bandenetiket?

    Zoals elke verordening van het Europees Parlement en de Raad van Ministers van de EU is Verordening nr. 1222/2009 bindend en identiek in alle lidstaten van de EU.

  3. Wie stelt het certificaat voor de banden uit?

    De bandenproducenten zullen zelf, aan de hand van de vastgelegde criterien voor het EU-bandenetiket , het certificaat voor hun produkten geven. Hiervoor wordt ieder model en iedere maat getest, geclasseerd en gecertificeerd.
  4. Waar wordt de informatie op het etiket voor mijn banden gepubliceerd/aangeduid?

    De classificatie van banden voor personenauto's, lichte bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens moet worden gedocumenteerd in de brochures en rapporten van de bandenfabrikant, maar ook online worden gepubliceerd. De consument moet worden geïnformeerd over de prestatiegegevens van een band voordat hij de band koopt, maar de informatie moet ook worden vermeld op of gehecht aan de aankoopfactuur die aan de consument of eindgebruiker van de band wordt overhandigd.

    Autobandenmarkt.be geeft de informatie over de EU-Bandenlabelclassificatie van een specifieke band weer op de respectieve detailinformatiepagina. De classificatie gebeurt op productniveau, d.w.z. dat elk product een eigen label heeft. Bovendien worden de bijbehorende gegevens op of samen met de aankoopfactuur verzonden.

  5. Welke andere beoordelingscriterien bestaan er naast het EU-bandenetiket?

    Het EU-Bandenlabel informeert de consument over drie belangrijke criteria van een band: rolweerstand, grip op nat wegdek en geluidsemissies.

    Banden voor zware sneeuwomstandigheden hebben het symbool "3 Pieken en Sneeuw" of "Alpine" op de zijwand. Noordse winterbanden voor gebruik op ijzig wegdek hebben een nieuw symbool dat een stalagmiet van ijs voorstelt.

    Maar ook andere belangrijke eigenschappen zijn van belang voor de veiligheid en moeten in aanmerking worden genomen bij de keuze van nieuwe banden, zoals aquaplaning-eigenschappen, grip op de weg, levensduur en duurzaamheid, stuurprecisie, kilometrage, remeigenschappen op droog en nat wegdek, en prestaties onder winterse omstandigheden.

    De fabrikanten wijzen erop dat het EU-Bandenlabel niet mag worden beschouwd als een vervanging voor verdere, meer diepgaande informatie die kan worden verkregen uit wetenschappelijke bronnen zoals bandentests en -tijdschriften. Het bandenetiket kan soms slechts een beperkt beeld geven van de prestaties van een band, met name wat winterbanden betreft, aangezien de prestaties onder winterse omstandigheden niet op het etiket worden vermeld. Bandentests die door automobieljournalisten worden uitgevoerd, blijven een van de belangrijkste en meest betekenisvolle bronnen van informatie over de prestaties van een band voor de eindgebruiker, aangezien daarbij vaak tot 11 andere veiligheidsgerelateerde eigenschappen van de band worden getest, in vergelijking met de drie die op het bandenetiket staan.

    Op www.autobandentest.com vindt u een groot internationaal en onafhankelijk consumentenplatform voor de evaluatie van banden, waar gewone bestuurders hun banden onder normale rijomstandigheden hebben getest en hun beoordeling hebben gegeven.

  6. Waar kan ik meer informatie vinden over het EU-Bandenlabel?

    Meer informatie over het EU-Bandenlabel vindt u op de volgende site:

    https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/tyres_en

    U kunt ook meer informatie over het bandenlabel vinden op de website van uw bandenfabrikant.